TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

J.Valančiūnas – apie susitraukusį vaidmenį ir ateitį: „Žaisiu rinktinėje, kol kūnas leis“

Dvyliktąjį sezoną NBA pirmenybėse užbaigęs Jonas Valančiūnas artėjančią vasarą pirmą kartą karjeroje ners į laisvųjų agentų turgų. Vis dėlto Lietuvos rinktinės kapitonas apie būsimą kontraktą sau galvos nekvaršina, koncentruodamasis dabar į laiką su šeima ir žaidimą nacionalinėje rinktinėje.

Šią savaitę baigėsi ir antrojo NBA lietuvio sezonas stipriausioje planetos lygoje.

31-erių metų 211 cm ūgio Jono Valančiūno atstovaujama „New Orleans Pelicans“ reguliariajame sezone per 82 mačus iškovojo 49 pergales ir užėmė septintąją poziciją Vakarų konferencijoje.

Luizianos valstijos klubas įkrintamųjų mače krito prieš „Los Angeles Lakers“, bet pranoko „Sacramento Kings“ su Domantu Sabonio ir įšoko į atkrintamąsias. Vis dėlto jau pirmajame jų etape 0-4 „sausai“ pripažino „Oklahoma City Thunder“ krepšininkų pranašumą.

„Tai buvo geras sezonas, – sakė Jonas Valančiūnas. – Momentais žaidėme labai gerai, bet pasitaikė ir bangavimų, kaip ir kiekviename sezone. Myliu šią grupę vaikinų, su kurie aikštelėje nuveikėme daug gerų dalykų. Tai buvo įsimintinas sezonas. Mes žaidėme komandiškai, didžioje dalyje rungtynių prižiūrėjome vienas kito užnugarį. Mes visi kovėmės, o tai yra vieta, kurioje žengėme didžiausią žingsnį į priekį.“

Pirmą kartą karjeroje JV sužaidė visas 82 reguliaraus sezono rungtynes. Šį sezoną NBA tokiu pasiekimu gali pasigirti dar 16 žaidėjų, įskaitant kitą lietuvį Domantą Sabonį.

„Aš labai džiaugiuosi dėl šio pasiekimo, – sakė J.Valančiūnas. – Nors esu pavargęs, bet kartu ir labai laimingas. Mano prioritetas yra kasdien būti pasiruošusiam treniruotėse ir rungtynėse, būti kietam ir žaisti nepaisant smulkių traumų bei skausmo. Manau, kad nusipelniau reklamos pasiūlymo iš kokios nuskausminamųjų įmonės.“

JAV žurnalistai klausė, ar šį sezoną J.Valančiūnas buvo arti to, kad kurias rungtynes praleistų.

„Tai – keistas klausimas, – šyptelėjęs sakė Jonas. – Taip, pasitaiko sumušimų ir nubrozdinimų, bet gydaisi ir eini žaisti. Kitokio mąstymo aš neturiu, kaip tik eiti į aikštelėje ir joje visada palikti visą save.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Šį sezoną vidurio puolėjas iš Utenos vidutiniškai rungtyniavo po 23,5 minutės. Tai – mažiausias J.Valančiūno žaidimo laikas nuo 2018-2019 metų sezono starto, kai „Toronto Raptors“ ekipoje vidutiniškai žaidė po kiek mažiau nei 19 minučių.

„Pelicans“ centras šį sezoną rinko po 12,2 taško, 8,8 atkovoto kamuolio ir 2,1 rezultatyvaus perdavimo. Tai – mažiausi Jono skaičiai per trejų metų etapą Naujajam Orleane.

„Kaip jau esu minėjęs, aš esu komandinis žaidėjas. Kad ir kas nutiktų, mano esminis tikslas yra laimėti, – sakė J.Valančiūnas. – Šįmet pakankamai pergalių iškovoti nepavyko, bet aš visada koncentruojuosi į pergales. Visada lanksčiai turi žiūrėti į savo vaidmenį ir minutes. Kaip ir sakiau trenerių štabui, aš esu čia, kad padėčiau laimėti. Statistika nėra svarbi, kai žvelgi į komandos pergalių skaičių.“

Vis dėlto „Pelicans“ pergalių kraitis auga sulig kiekvienu sezonu – prieš dvejus metus Luizianos klubas iškovojo 36 pergales, pernai – 42, o šįmet – 49.

Ar jis jaučiasi prisidėjęs prie išaugusio „Pelicans“ nugalėtojų mentaliteto?

„Tikiuosi, kad padėjau klubui. Dariau viską, kad komandos pergalių skaičius augtų, o mes būtume sėkmingi. Vertinimas priklauso nuo to, kaip situaciją mato žmonės“, – teigė J.Valančiūnas.

VIDEO: PIKENROLAS: Šaro genialumas, Atamano neadekvatumas ir matematika LKL

„Pirmiausia planuoju grįžti į Lietuvą, ką visada darau po sezono. Leisiu laiką su draugais ir šeima. Užsiiminėsiu dalykais, kuriuos mėgstu“, – artimiausiais planais su JAV žurnalistais dalijosi netrukus 32-ąjį gimtadienį minėsiantis Jonas.

Tai bus pirmoji vasara, kurią J.Valančiūnas pasitinka neturėdamas kontrakto. Ar jis norėtų likti „Pelicans“ klube?

„Dar anksti apie tai kalbėti, – sakė Lietuvos rinktinės kapitonas. – Dabar noriu pailsėti, pabūti su šeima ir vaikais. Noriu pabūti įprastu tėčiu. Dabar aš koncentruojuosi į tai, o sprendimą dėl ateities priimsiu vėliau. Matysime, kur likimas mane nuneš.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas

„Mes žaisime olimpinėse žaidynėse, bet dar šito neužsigarantavome“, – šyptelėjęs sakė J.Valančiūnas, kai žurnalistas paklausė, ar Lietuvos rinktinė bus Paryžiuje.

JV ir vėl neturi dvejonių dėl atstovavimo nacionalinei komandai, nepraleidęs dar nė vienos rinktinės vasaros.

„Tai – mano šalis, kuriai garbė atstovauti visada, – sakė J.Valančiūnas. – Man visada garbė užsivilkti Lietuvos marškinėlius ir atstovauti šiai nedidelei šaliai. Jaučiu pasididžiavimą atstovaudamas Lietuvai Europos čempionate, pasaulio pirmenybėse ar olimpinėse žaidynėse. Aš mėgaujuosi tai darydamas. Žaisiu tol, kol mano kūnas leis.“

Olimpinių žaidynių atrankoje Puerto Rike lietuvio keliai susikirs su šeimininkų žvaigžde Jose Alvarado, kuris irgi yra „Pelicans“ narys.

„Mes jau traukiame vienas kitą per dantį“, – teigė J.Valančiūnas.

Jeigu Lietuvai pavyks prasibrauti į pagrindinį turnyrą, Kazio Maksvyčio auklėtinių Paryžiuje lauktų grupė kartu su JAV, Serbijos ir Pietų Sudano komandomis.

„Visi išmoko žaisti krepšinį, o žaidimas kasdien eina į priekį. Smagu matyti, kokį lygį pasiekė tarptautiniai turnyrai. Prisiminkite praėjusių metų planetos pirmenybes, kurios buvo labai aukšto lygio. Smagu matyti, jog krepšinis nenustoja eiti į priekį“, – apie JAV besivejančias rinktines sakė Jonas Valančiūnas.

VIDEO: PIKENROLAS: Šaro genialumas, Atamano neadekvatumas ir matematika LKL

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius